Verslag Lente Bloeiwandeling

Na twee etappes van de Camino Brabant tijdens Pasen en een wandeling in De Grote Peel afgelopen week, heb ik vandaag op zondag 23 april deelgenomen aan de Lente bloei wandeling van mijn eigen club ‘De Grenslopers’. Een fraaie lentezon, waar iedereen enige weken naar uitgekeken had, begeleidde mij tijdens de wandeling.

 

Ik verlaat de startplaats “Den Eijkholt” en wandel via het Hoogeind en de Kapellerweg het dorp uit.
Op de kruising met de Kapeldijk passeer ik de Heilig Kruiskapel. Via het Boscheind en Bosserdijk wandel ik het Venakkerbos in. De mannelijke zangvogels in het bos doen met hun gezang hun uiterste best om hun vrouwelijke soortgenoten het hof te maken. De antwoorden van de dames heb ik niet kunnen verstaan   Aan de oever van het Zwartven is onze 1e rust. Tijdens vorstperiodes heeft menig Luyksgestelnaar schaatsen geleerd op het bevroren Zwartven. De gerenoveerde Kadi-wagen van de Grenslopers staat aan het Zwartven gereed om de wandelaars van een natje en een droogje te voorzien. Gezeten in de ochtendzon aan een oever van het Zwartven drink ik een kop koffie en neem een stuk vlaai met Corrie en Jos. 

 

 

 

 

Na de rust wandel ik verder richting de grens met België. Over deze zandwegen aan de grens is, vooral na de Tweede Wereldoorlog, veel smokkelwaar vervoerd. Vooral de botersmokkel was lucratief, omdat deze in België veel duurder was dan in ons land. Avontuurlijke jongemannen slopen in het pikkedonker met in hun rugzak 25 kilo boter de grens over.
Toen het prijsverschil voor boter erg groot werd, probeerde men met auto’s vol boter de grens te passeren. Er werd soms door de douaniers op auto’s geschoten en de smokkelaars strooiden kraaienpoten uit om achtervolgende auto’s de banden lek te laten rijden. In de zestig jaren werden de boterprijzen door de komst van de EG gelijkgesteld en was de botersmokkel voorbij.

Ik wandel over de Blekerheide richting het Riebos. Daar op de landsgrens bij de Zwarte Horst neem ik een zandpad en wandel door de Kattepoel terug naar de Kadi-wagen bij het Zwartven voor de 2e rust. Na de pauze wandel richting Bosscherweijer en de bossen van de Zwarte Horst en door de Kattepoel terug voor de 3e en laatste rust bij het Zwartven. Door het Venakkerbos wandel ik richting Lommelsedijk, steek deze over en loop over een zandpad richting Vlieterdijk. Over de Vlieterdijk, waar ik het monument van de kraaienpoot passeer, wandel ik het dorp binnen richting ‘Den Eijkholt’. De wandeltocht was ± 21 km. Dank aan alle vrijwilligers van de Grenslopers voor de organisatie van deze prachtige lente-wandeling!

Léon Clemens