Het pelgrimspad naar Peerke Donders

In de laatste week van juni hebben 5 wandelaars (Corrie, Corry, Jeanne, Léon en Tinus) het pelgrimspad ‘Peerkepad’ van Wittem naar Tilburg-Noord gelopen. De pelgrimswandeling werd begeleid door René Haustermans, pastoraal-medewerker van het Redemptoristen-klooster in Wittem. Koert verzorgde onderweg de lunches en het vervoer van de bagage.

Nadat we de pelgrimszegen van de pastoor in Wittem hadden ontvangen gingen we op zondag 23 juni rond 13 uur op stap voor de 175 km. lange wandeltocht. Onderweg hielden we regelmatig stop bij kerkelijke monumentjes, kapelletjes, een baseliek, e.a. Op deze plaatsen werd door de marsleider vaak een klein bezinningsmoment ingelast of een korte toepasselijke tekst uitgesproken. De eerste overnachting was in Valkenburg aan de Geul.

Op maandag wandelden we langs chateau St. Gerlach in Houthem en bezochten we de baseliek van het H. Sacrament in Meerssen. De overnachting was in een hotel in Berg-aan-de-Maas.

Dinsdagmorgen staken we met een pontje de Maas over naar België. In Dilsen bezochten we Oude Toren van de voormalige Sint-Martinuskerk en gebruikten de lunch bij de Volmolen in Maaseik. Aan het einde van de middag kwamen we aan in onze overnachtingsplaats Bree.

Woensdagmorgen gingen we op pad naar Achel. We bezochten in de ochtenduren de trappisttinnen van priorij Klaarland in Bocholt. In de brandende zon wandelden we ’s middag via Lozen en Hamont naar hotel ‘De Zevensprong’ in Achel-Statie.

Donderdagmorgen passeerden we de Belgisch-Nederlandse grens bij Borkel en Schaft, van daar uit liepen we naar de Valentinuskapel in Westerhoven. Rond het middag uur arriveerden we bij de Gemeenschap ‘De Hooge Berkt’ in Bergeijk, waar we op het terras onze lunch namen. We vervolgden daarna onze wandeling via Eersel en Duizel naar De Pelgrimshoeve ‘Karfarnaum’ in Vessem voor de overnachting.

Vrijdagmorgen vroeg op pad richting de Oude Toren van Oostelbeers. Via landgoed Baest wandelden we naar de kapel van O.L. Vrouw van de H. Eik in Oirschot.

Via het natuurgebied ‘de Kampina’ bereikten we onze laatste overnachtingsplaats in Oisterwijk.

Op zaterdagmorgen 29 juni vertrokken voor onze laatste etappe naar het Heiligdom van Peerke Donders. Allereerst houden we nog even halt bij de Oude Toren in Berkel-Enschot. Omstreeks 13 uur bereikten we het Peerke Donderspark in Tilburg-Noord. In de kapel werd door René Haustermans met een kleine overweging de pelgrimage officieel afgesloten. Nadat we de lunch genomen hadden in het paviljoen namen we rond de klok van half 3 afscheid van elkaar en kunnen we terug kijken op een geslaagde pelgrimsweek.

Léon Clemens