VERSLAG VAN DE MARGRATENTOCHT OP 9 MEI

Op Hemelvaartsdag 9 mei werd de 69e Margratentocht georganiseerd door het Wandelcomité Sint Gertrudis van Fanfare St. Gertrudis te St. Geertruid. De eerste Margratentocht werd georganiseerd in 1948 en was een herdenking voor alle omgekomen Amerikaanse militairen die begraven liggen op de militaire begraafplaats.
Na een kop koffie op de startlocatie vertrokken wij, Annelies van der Aa, Corrie Kelders en Léon Clemens, omstreeks 8 uur vanaf de fanfarezaal van Fanfare Sint Gertrudis voor een wandeling van 36 km. Voor Annelies was het ‘haar wandeldoop’ van de Margratentocht.

Wij wandelden het dorp uit langs de voetbalvelden van de ‘Geertruidse Boys’ richting het gehucht Libeek. Vanuit Libeek liepen we richting de Nederlands-Belgische grens en wandelden linksaf over de Groeneweg die de grens tussen beide landen vormt.

 

We kwamen vele dassenburchten tegen die dassen graven in de steile hellingen van de holle wegen.

 

 

We ontmoetten een echtpaar dat de ‘Dutch Mountain Trail’ liep en op weg was naar Maastricht.

 

 

 

We wandelden verder ten zuiden van de dorpen Mheer en Banholt en bereikten via Terlinden onze eerste rustplaats, de fanfarezaal van Fanfare Sint Fransciscus in Reijmerstok.

 

 

 

Na de rust liepen we richting de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Op deze ‘Akkers van Margraten’, zoals ze in de volksmond worden genoemd, zijn 8.301 Amerikaanse soldaten begraven. Het park van de begraafplaats, groot 26,5 hectare, ligt er altijd piekfijn verzorgd bij. Wij wandelden om de begraafplaats heen, passeerden (via een tunneltje) de Rijksweg en liepen verder richting Bemelen. Toen we rond half 12 , net voor Bemelen de Bosweg inwandelden, namen we plaats op een zitbank voor onze lunchpauze in de openlucht.

Inmiddels is de mist die ’s morgens over het Heuvelland lag opgetrokken en schijnt de zon en is het zo’n 20 graden. Annelies had koffie meegebracht, welke we ons goed lieten smaken. Na onze rust genomen te hebben, wandelden we over de bosweg Bemelen binnen. Net voor de bebouwde kom passeerden we de Mariagrot.

We liepen door Bemelen, spraken onze schoonheid uit over de hooggelegen Sint Laurantiuskerk en wandelden om de kerk heen de Sint Laurantiusstraat in om daarna meteen rechts te gaan in De Steeg. We staken de Parallelweg over en gingen verder over het Kloosterpad richting Cadier en Keer. We kwamen uit bij een Kruiswegtuin, een Lourdesgrot en het voormalige Missiehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in het buurtschap Berg. Het klooster werd gesticht door de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën in 1891. In 1954 werd het Missiehuis grotendeels door brand verwoest. In 1955 kwam een nieuwe Missiehuis met kapel tot stand. Naast het Missiehuis ligt het golfterrein ‘Het Rijk van Margraten’. We staken de Rijksweg over en wandelden via Eckelraderweg en de Keereboschweg het Savelsbos in. Het Savelbos is een 6 km. lange gordel van prachtige hellingbossen. Het Savelsbos is ± 240 ha, groot. Het is een echt oerbos. In het Savelsbos nabij Gronsveld ligt Huis ‘De Beuk’, een voormalige kluizenarij. We wandelden verder over het wandelpad en passeerden verschillende groeves, zoals de Groeve boven op de Riesenberg en de Varkensgatgroeve. We liepen het Savelsbos uit via de Dorrenweg en Eckelraderweg naar het dorpje Eckelrade (± 535 inwoners).

Ook in Eckelrade zagen we typische Limburgse bebouwing met vakwerkhuizen, huizen opgebouwd uit gele mergelstenen en carré-boerderijen. We liepen de harmoniezaal van harmonie Diligentia aan de Dorpsstraat binnen voor onze laatste rustpauze. We trakteerden onszelf op het terras op een stuk Limburgs vlaai en een frisse Radler 2.0.

 

Na de rust stapten we op voor onze laatste etappe richting Sint-Geertruid. We staken de Eckelraderweg over en wandelden over de Steenbergerweg weer richting het Savelsbos. In het Savelsbos ter hoogte van het dorp Rijckholt liggen prehistorische vuursteenmijnen. In de kerk van Rijckholt is een informatiecentrum ingericht over de vuursteenmijnen en kunnen excursies naar de vuursteenmijnen worden geboekt. Als we het Savelsbos weer uitwandelden kwamen we op de Maarlanderweg. Een lange akkerweg met links en rechts ervan boomgaarden met fruitbomen.

 

Aan het einde van de Maanlanderweg wandelden we linksaf de Eindstraat op richting de uit mergelstenen opgebouwde Sint Gertrudiskerk van Sint Geertruid. Na ons afgemeld te hebben namen we rond kwart over vier plaats op het terras van restaurant Breakaway voor een laatste drankje. En hoe is het onze Annelies vergaan vandaag? Ze vertelde dat het een geweldige wandeldag was geweest. Ze vatte het kort een bondig samen met enkele stichwörte: zalig, zon en zen.

 

Volgend jaar is de 70e Margratentocht op 29 mei. Ben jij er ook bij? Volgens onze informatie wandelden er deze keer in totaal 7 Grenslopers mee.

Léon Clemens