VERSLAG WANDELING BRABANTS VENNENPAD, deel 6

Op zaterdag 6 april jl. vertrokken omstreeks 8 uur ’s morgens met 14 fanatieke wandelaars van
‘De Grenslopers’ voor hun zesde etappe van het ‘Brabants Vennenpad’ vanaf de Vresselse Hut in Nijnsel naar natuurpoort ‘De Plaetse’ op de Strabrechtse Heide bij Heeze. We wandelden door de wijk Wolfswinkel van Son en staken de Planetenlaan over en liepen de Sonse Bergen in en volgden enige tijd de Dommel. 

Voor het Wilhelminakanaal gingen we rechts de Kanaaldijk Noord op langs het kanaal en liepen richting de Nieuwstraat. Hier keerden we om bij de Sonse Hefbrug en liepen verder over de Kanaaldijk Zuid. Op het terras van restaurant ‘De Sonse Jachthaven’ namen we een koffiepauze. Traditioneel ook het moment waarop onze aaierboer voor gekookte eieren zorgt.

 

Na de pauze liepen we de Driehoek in. Als gevolg van het hoogwater wandelden we over de Bokt richting Eindhoven, om dan de Dommel weer te volgen tot aan Soeterbeek. Het was erg nat in de beemden van de Dommel. Soms leek het wel of we met een surivaltocht bezig waren.

 

We staken de Sterrenlaan over wandelden het Eckartdal binnen. We wandelden langs kasteel Eckart uit 1695. Het werd in 1948 verkocht aan de broeders van Liefde van Eikenburg, die het uitbreidden tot een groot complex t.b.v. de verzorging van geestelijk gehandicapten. Het huis vormt nu onderdeel van de Stichting Eckart, tehuis voor geestelijk gehandicapten

We liepen over het landgoed Eckart, staken de brug over de Dommel over en wandelden het wandelbos Eckart in. We wandelden verder richting Opwetten en passeerden de ‘Opwettense Watermolen’. Rond het middaguur kwamen we aan bij de Sint Antoniuskapel van Eeneind. In het parkje bij de kapel gebruikten we de lunch.

Nadat onze buikjes weer gevuld waren zijn we vertrokken voor het middaggedeelte van onze tocht. Het was een prachtige zonovergoten zaterdagmiddag met een temperatuur van ± 23 graden Celsius. We wandelden richting Collse watermolen op de grens van Nuenen met Eindhoven. De Collse watermolen (1337) is een gecombineerde koren- en oliemolen aan de Kleine Dommel. De watermolen bestaat uit een rechter molengebouw met de korenmolen en het linker molengebouw met de oliemolen. Iets verder op de Collseweg kwamen we een groep jongeren tegen op een bierfiets. Wij al roepen ‘biertje’!?

Direct kregen Ad, Jan, Henri, Léon en Pascal een beker vers getapt bier aangereikt. Onze jongens lieten zich dat goed smaken.

Iets verder op de Collseweg gingen we bij een driesprong links af en wandelden richting de Urkenhovenseweg. We staken de brug over het Eindhovens Kanaal over en gingen direct links af langs het kanaal. Bij het clubgebouw van de Waterscouting ‘Stella Maris’ maakten we een laatste drinkstop. Langs de Kleine Dommel wandelden we richting het Kasteelpark Geldrop. Het was in de beemden van het riviertje ook hier gruwelijk nat. We liepen door de kasteeltuin en langs het Kasteel Geldrop. De eerste bewoners waren Philip en Jan van Geldrop, die omstreeks 1350 het kasteel bouwden. In 1974 werd het kasteelcomplex door het gemeentebestuur aangekocht, nadat twee jaar daarvoor de laatste adellijke bewoonster, mevrouw C.F H. baronesse van Tuyll van Serooskerken-Quarles van Ufford, was overleden. Het kasteel en het park zijn nu een geliefde trouwlokatie.

 We liepen over de Heuvel het gezellige centrum van Geldrop binnen. Corrie Kelders pakte Léon even apart:“Ik weet da gè gèrre wa drinkt op un terras,mèr zet oeuw ‘kippenbrilleke’ mèr op want we loape dûr”  We liepen verder door het dal van de Kleine Dommel, door de wijk de Coevering en staken via de Strabrechtseheideweg de autosnelweg E34 over en wandelden de Strabrechtse Heide op. We liepen de Strabrechtseheideweg af en volgden daarna het fietspad tot aan natuurpoort ‘De Plaetse’, ons eindpunt voor vandaag. Op het terras van ‘De Plaetse’ klonken we op een geweldige én zonnige wandeldag. Met 32 km in de benen gingen we omstreeks half 5 voldaan huiswaarts.

 De 7de en laatste etappe van het Brabants Vennenpad, van ‘De Plaetse’ naar Soerendonk,  is op zaterdag 21 september a.s.

Léon Clemens