Verslag Kennedymars Someren

Op zaterdag 1 en zondag 2 juli heb ik deelgenomen aan de Kennedymars in Someren. Voor de start van de Kennedymars om 20.00 uur was er op het Wilhelminaplein een openingsceremonie.

Het Kennedyvuur werd ontstoken door de een van de estafettelopers van ’t Jasper Sport. Daarna volgde, onder de klanken van de beide volksliederen, het hijsen van de vlaggen van de Verenigde Staten van Amerika en Nederland. Daarna sprak burgemeester Dilia Blok het publiek toe en wenste de lopers een plezierige en succesvolle tocht toe. Om klokslag 20.00 uur loste marsleider Davy van Otterdijk het startschot.

Samen met 1.990 (!) deelnemers vertrok ik om 20 uur vanaf het Wilhelminaplein voor een rondje door Someren-Eind. We wandelen weer via het Wilhelminaplein door het centrum langs de 1e post op de parkeerplaats bij de Jumbo supermarkt. We laten Someren achter ons en gingen over de Provincialeweg en passeren de Zuid- Willemsvaart. We wandelen door Asten. In het centrum bij de cafés worden we aangemoedigd door het talrijk aanwezige publiek. Via de Ommelseweg wandelen we Asten uit, lopen onder de snelweg A67 door en komen rond kwart voor 11 uit bij de 2e post in Ommel. We wandelen dwars door Vlierden en nemen de Vlierdenseweg richting Deurne. In het clubgebouw van de atletiekvereniging (AV-LGD) aan de Vloeieindseweg is de 3e rustpost. De doorkomst door het centrum in Deurne is werkelijk feestelijk! De carnavals- vereniging ‘De Hellevègers’ had de Hellemanstraat helemaal versierd en een dweilorkest luisterde de doorkomst van de lopers op.

Om half 2 arriveer ik bij Het Rijtven in Deurne-West waar de 4e post was. Hierna wandel ik over de Helmondseweg, de Helmondsingel en langs de recreatieplas ‘Berkendonk’ de wijk Rijpelberg in, alwaar bij de speeltuin aan het Frieslandpad weer een verzorgingspost is. Dan volgt een doortocht door het centrum van Helmond, waar ik o.a. door de kasteeltuin bij het kasteel wandel. Als ik de Zuid-Willemsvaart oversteek is even verderop de 6e post bij Koninklijke Stadsharmonie ‘Phileutonia’. Daarna loop ik verder over de Kanaaldijk Zuid-West en ga rechts af voor het spoor over de Deken van der Hagenstraat richting Brandevoort. Ter hoogte van station Brandevoort wandel ik ‘De Veste’ in. Met deze wijk met huizen in oud-Hollandse architectuur heeft Helmond zich op de kaart gezet! In de sporthal in de veste was onze volgende post ingericht. Dan weer de pas er in, de zon komt op en de vogeltjes beginnen te fluiten. Hup het Eindhovens Kanaal over en wandelen richting Mierlo. Bij ‘de Weijer’ in Mierlo is onze 9e post.

Ik wandel verder over ’t Voortje richting de Hogeweg en ga het viaduct van de snelweg A67 over. Ik volg parallel aan de snelweg A67 de Hogeweg tot aan café-restaurant “’t Jagershuis”. Hier ga ik rechtsaf richting de Koepelkerk van Lierop. Verderop bij de sporthal is onze volgende rustpost. Ondertussen krijg ik wat last van mijn rechtervoet.…. Ik volg de Somerenseweg en de Provincialeweg richting  Boscafé ‘De Soete Inval’, gelegen op het vakantiepark ‘De Heihorsten’. In de EHBO-tent laat ik een flinke blaar onder mijn rechtervoet weghalen. Dat lucht op! Mijn wandeltempo zakt wel wat terug, maar doorpakken en even de pijn wegdrukken! Ik wandel langs de golfbaan ‘De Swinkelse’ en loop in de richting Someren-Heide, waar bij camping Somerweij weer een post is. Over de Kerkendijk en Eggendreef loop ik langs het kerkdorp Heide en ga over de Groeneweg naar de zorgboerderij Wouterbergen waar de 12e en voorlaatste post is. Nog 10 kilometer! Ik neem snel wat te eten en te drinken en vervolg mijn route naar Someren-Eind. Via de Nieuwendijk loop ik verder. In de Brimweg hebben de bewoners gele bordjes in de vorm van handjes geplaatst met opbeurende teksten als ‘ ‘jullie zijn kanjers‘, ‘je bent er bijna‘, ‘ ‘, enz. Aan de Nieuwendijk is de laatste verzorgingspost. Over de Boerenkamplaan wandel ik richting het centrum van Someren. Bij de rotonde ga ik rechts de burgemeester Roelslaan in en wandel door de nieuwbouwwijken richting de Kanaalstraat. Deze finishstraat was helemaal versierd en voelt aan als een warm bad als ik even na 3 uur over de finishlijn wandel.

De Kennedymars van JOEK was een fantastisch en uitstekend georganiseerd evenement. Ruim 1.200 personen namen daarnaast deel aan ’t Rondje Someren van 40 km. De publieke belangstelling langs de route was hartverwarmend: vele straten waren versierd, er stonden vele partytenten voor de huizen en er was veel muziek te beluisteren. De Kennedymars Someren is een waar dorpsfeest!

Léon Clemens