Verslag Haopertse Snertloop 2022

Op woensdag 28 december om half 9 ben ik samen met Pascal en Gert vertrokken vanaf de nieuwe multifunctionele accommodatie ‘Hart van Hapert’ in Hapert voor de 2e Haopertse snerttocht van 25 km. De MFA is een prachtig complex geworden, waar op ingenieuze wijze de Severinuskerk in is opgenomen.

We liepen over de Oude Provincialeweg in de richting van de Castersedijk. We maakten een kort rondje om het waterpark van het waterschap en langs de Grote Beerze, om weer terug te keren op de Castersedijk. Op de Catersedijk gingen we even verder rechtsaf het wandelpad ‘De Vloed’ in. Vervolgens volgden we tot de rand van het dorp Casteren de EVZ het Wagenbroeks Loopje. We wandelden door Casteren, in het begin van de zeventiger jaren ‘wereldberoemd’ geworden door de activiteiten van ‘Kruidenhuis Holland’ van kruidendokter Willem van de Moosdijk.

 

 

Via de Bucht kwamen we uit bij de Mariakapel.
De kapel werd in 2005 door vrijwilligers gebouwd.

 

 

We wandelden verder via de Westelbeersedijk en arriveerden aan de rand van de Landschotse Heide bij de eerste koffiestop. Hier sloten Corry en Mien na de koffie bij ons aan. Via de Ellenbroek kwamen we uit bij ’t Heike in Vessem en liepen de Donk in. Op dit punt sloten twee jonge dames uit Arendonk zich bij ons aan. We wandelden via Buikheide naar de Kuilenhurk en volgden deze, tot we uitkwamen bij de Vessemse Mariakapel (1997) aan de Jan Smuldersstraat. We liepen via het Postels Huufke en de Servatiusstraat naar onze tweede koffiepauze café-restaurant ‘De Gouden Leeuw’. Tijd voor een cappuccino!

Na de tweede rust vervolgden we onze tocht en wandelden we via de Jan Smuldersstraat Vessem uit. Op Hoogeloonseweg gingen we direct over de brug links en wandelden richting Hoogeloon langs de Kleine Beerze. 

Mensen, wa was het hier nat aan de oevers van het riviertje. Goed da ik hoge wandelschoenen an had!

We wandelden het bos van de Kabouterberg Koning Kyrië, de Loonse Kabouterkoning, in. Een prachtig wandel- en speelbos speciaal voor kinderen.

We liepen via de Koebosakkers en de Hoogcasterseweg Hoogeloon binnen en komen uit bij de Mariakapel. We wandelden de Torenstraat in en zien de oude kerktoren en iets verderop de St. Pancratiuskerk. We volgden de Hoofdstraat tot aan de Dijkstraat, die we in liepen. Aan het eind van de Dijkstraat gaan we links de Burg. van Woenseldreef op. Die volgden we tot we bij de Lemel het tunneltje onder de provincialeweg namen. En dan nog een keer rechts de Oude Provincialeweg op, richting MFA en dan….. SNERT! Lekker!

 

 

Nog even dit…
Zij was voor mij onbetwist dé wandelkampioen van deze snerttocht.
Mien Schilders (
78) uit Bladel. We moesten allemaal flink aanpoten, want deze dame demarreerde regelmatig uit ons groepje weg en pakte dan de koppositie over. Ik teken ervoor als ik op haar leeftijd nog zo fit ben! Bij aankomst bij de MFA in Hapert hebben we van ons beiden een foto laten maken.

Leon