Wolderse Vennentocht

Zondag 20 mei 2018

Startlocatie:
Pannenkoekhuis ’t Brabants Genot
Heikantstraat 23
5581 VB Waalre

Afstanden/Starttijden:
10 km van 08:00 – 14:00 uur
15 km van 08:00 – 13:00 uur
21 km van 08:00 – 11:30 uur
24 km van 08:00 – 11:00 uur
35 km van 08:00 – 09:00 uur

Deelname kost:
€ 0,50 voor kinderen t/m 12 jaar
€ 1,20 voor leden van WSV De Grenslopers
€ 1,50 voor overige bondsleden
€ 2,50 voor niet-leden
Sticker inbegrepen

Omschrijving:
Deze wandeling start vanuit pannenkoekhuis ‘t Brabants Genot in Waalre, gelegen in buurtschap Heikant. Dit buurtschap is gelegen aan de doorgaande weg tussen Waalre-dorp en Valkenswaard, nabij de gemeentebossen van Waalre.
De aanlooproute naar de rust brengt je naar het Groot Peetersven en het Klein Peetersven en de stenen bank die geschonken is door de gemeente Valkenswaard aan de familie Philips, die staat in het Philips-de Jongh wandelpark.

Vanaf de rust kun je een lus lopen tussen de voormalige visvijvers door die nu in het bezit zijn van het Brabants Landschap, met een prachtig uitzicht als je de uitkijktoren beklimt. Deze geeft aan beide kanten uitzicht over de grote vijvers waar je diverse vogels kunt vinden, zoals aalscholver, grauwe gans, witte en blauwe reiger en meerkoet. Verder lopen we te midden van mooie villa’s naar de kinderboerderij De Kleine Meer en het belevingspark dat vroeger in het bezit was van de familie Van Best. Door de zandwinning zijn er verschillende sloten en wallen ontstaan. De opgeworpen wallen en sloten werden beplant met eiken. En de gemalen eikenschors (run genoemd) werd gebruikt voor het looien van huiden en daarom werden ze Runsloten genoemd. Je ziet er ook diverse houtsnijwerken.

Een andere lus gaat langs de golfbaan en de Tongelreep waar je diverse vogels kunt zien waaronder het ijsvogeltje.

De laatste lus gaat richting Het Loon. Aan dit driehoekige plein staan 5 langgevelboerderijen uit de18 eeuw. Ook komen we door het Dommeldal waar de Dommel stroomt, waar je tegenwoordig overheen kunt met 2 bruggen. We komen door gebieden als de Hogt Heuvelse Putten, de Elshouters en de Heikes, waar de Dommel en de Keersop samen komen.

Info:
info@degrenslopers.nl