Op zaterdag 21 september hebben 11 wandelaars van De Grenslopers de zevende en laatste etappe van het Brabants Vennenpad gewandeld, van ‘De Plaetse’ in Heeze naar Soerendonk ( ‘Zurrik’). We vertrokken om 8 uur vanaf ‘De Plaetse’ en maakten een rondwandeling over de Strabrechtse Heide. Een deken van dauw lag over de heide. Het was prachtig om te zien hoe de zon zijn best deed om op te komen. Spinnen hadden mooie spinnenwebben geregen.
Na de heide liepen we Herbertus bossen bij Kasteel Heeze in. Bij een rustbank aan de Boschlaan namen we plaats voor ons traditioneel openlucht-ontbijt met gekookte eieren.
Na ontbeten te hebben maakten we een korte rondwandeling door de Herbertus bossen langs de beek de Sterkselse Aa. Achter het kasteel zagen we de ijskelder gebouwd in 1907. De ijskelder werd ’s winters vol ijs gestouwd uit de slotgracht. Op het kasteel zal het ijs o.a. gebruikt zijn voor het koelen van dranken, voor het koelen van het geschoten wild en gevogelte van jachtpartijen en voor het koelen van vlees of vis. In 1983 kreeg het I.V.N. toestemming van de baron om de ijskelder te herstellen en hem in te richten als winterverblijf voor vleermuizen.
We wandelden om de slotgracht van het kasteel heen. Het huidige kasteel werd gebouwd in 1665. Het kasteel Heeze wordt bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken. Over de Kapelstraat liepen we naar Tapperij ‘De Zwaan’ voor onze ochtend-koffiestop.
Na de pauze wandelden we richting de Groote Heide. We passeerden verschillende vennen, zoals het Veeven, het Meerven en het Witven (’t is niet voor niks het Vennenpad!). Op sommige wandelpaden was het nog steeds erg nat en moesten we via ‘olifantenpaadjes’ de route vervolgen. We staken het viaduct over de snelweg A2 over en volgden de weg richting het boscafé ‘De Hut van Mie Pils’. Eigenlijk de ‘Aalsterhut’, een oude herberg aan een postkoetsroute.
We namen rond het middaguur plaats op een zitbank aan de waterkant bij het Meeuwven aan de Hutdijk voor onze lunchpauze. De koperen kegel stond inmiddels hoog aan de hemel en zorgde voor een zonovergoten weer van ± 25 graden Celsius. Wij genoten van het prachtige nazomerweer op deze laatste zaterdag van september!
Na de lunch vervolgden we onze route over de Leenderweg richting het landgoed Valkenhorst. Het natuurgebied wordt beheerd door Brabants Landschap en heeft een omvang van 798 ha. We wandelden langs het Greveschutven, staken de Oude Baan over en liepen verder richting de Valkenswaardseweg. We liepen het Leenderbos in en over het Strijperpad gingen we richting het dorpje Leenderstrijp. Ter hoogte van de Kapelstraat passeerden we de standerdmolen ‘De Heimolen’ en de Sint-Janskapel.
Bij de nostalgische kruidenierswinkel van de Coöperatie Sint Jan in Leenderstrijp maakten we een korte pauze. Op het kleine gezellige terras namen we wat te drinken en een kleine versnapering. De puddingbroodjes, die Ad ons aanbeveelde, gingen als warme broodjes over de toonbank! Via de Riesten en langs de beek Strijper Aa verlieten we het gehucht Leenderstrijp. We vervolgden onze weg over een zandpad richting de heide van de Putberg. We wandelden over de Witsemdijk en de Strijperdijk, om na 32 km te hebben afgelegd, Soerendonk binnen te lopen naar ons eindpunt café-restaurant ‘De Bout’ in de Dorpsstraat.
Bij aankomst, rond half 5, werden we door de vereniging op het terras van ‘De Bout’ getrakteerd op een consumptie. Ook de deelnemers aan eerdere etappes van het Vennenpad waren uitgenodigd bij deze afsluiting. Met deze zevende en laatste etappe werd onze wandel-marathon ‘Brabants Vennenpad’, van in totaal 258 km., afgesloten.
Op zaterdag 5 april a.s. pakken we de draad weer op met een nieuw wandelpad.
Wandel ‘ns mee, schrijf je in, we wandelen twee etappes per jaar, een in het voorjaar en een aan het einde van de zomer. Mail naar corriekelders14@gmail.com
Deze foto toont alle deelnemers aan meerdere etappes van het Brabants Vennenpad.
V.l.n.r. staand: Jos, Ingrid, Mien, Marion, Carla, Carin, Jan, Corry, Corrie, Ad, Pascal, Henry, Jeanne.
Zittend: Léon en Annelies.
Léon